Pakrac bilježi jučer novi slučaj zaraze koronavirusom, potvrdio nam je epidemiolog dr. Ante Vitalia. Kako je riječ o prosvjetnom radniku iz pakračke osnovne škole jedan peti razred od jutros ima nastavu na daljinu i to će potrajati do povratka s kratkotrajnih jesenskih školskih praznika u srijedu 4. studenog, potvrdila nam je Sanja Delač, ravnateljica OŠ braće Radić. To je prvi slučaj pojave virusa u pakračkoj osnovnoj školi, a radi njega je i još jedan nastavnik u samoizolaciji. I jedan drugi razred medicinskog usmjerenja u Srednjoj školi Pakrac provodi nastavu na daljinu jer je potvrđena prisutnost zaraze kod dva učenika koji nisu iz Pakraca, ali su pakrački srednjoškolci. Radi toga je u samoizolaciji i petero nastavnika, rekla nam je zamjenica ravnatelja Ljiljana Rupena Kelemen. Na početku listopada je, također radi zaraženog učenika nepakračana, jedan peti razred medicinskog usmjerenja imao dva tjedna nastavu na daljinu. I tada je bilo, kao i sada, u samoizolaciji petero nastavnika. Svima slijedi povratak u redovan nastavani proces nakon kratkotrajnih školskih praznika. Obje naše sugovornice iz prosvjete dosadašnji jesenski tijek nastave ocjenjuju vrlo dobrim i priželjkuju da tako ostane bar do polugodišta.

Bolnice bez zaraze

Jedan liječnik u pakračkoj bolnici je također u samoizolaciji iz koje izlazi sutra, rekla nam je Marina Major, ravnateljica Bolnice. Tijekom listopada je bilo nekoliko pozitivnih pacijenata s lakšim simptomima i liječeni su u sobi, i na način, pripremljenoj za to. Bolnica uz primjenu epidemioloških mjera funkcionira normalno i pacijenti se na preglede ili liječenje primaju prema ustaljenoj praksi, kaže ravnateljica.

Niti u lipičkoj bolnici nemaju ni među osobljem ni među pacijentima zaraženih osoba, niti ikoga u samoizolaciji. Tijekom listopada je bilo sumnje kod jednog pacijenta, ali je test bio negativan. I ova Bolnica uz primjenu epidemioloških mjera radi uobičajeno, kaže ravnatelj Darko Kelemen.

U Domu za stare i nemoćne GD CK Pakrac u Marinom Selu nemaju, i cijelog listopada nisu imali, ni među osobljem niti među korisnicima zaraženih, niti u samoizolaciji. Korisnicima je izlazak dozvoljen samo u dvorište doma. Posjete nisu dozvoljene, ali je moguće posredno dostaviti nužne potrepštine, kao i kratkotrajni kontakti preko prozora i na daljinu, rekla je ravnateljica GD CK Pakrac Danijela Kiš.

Prema izvješću Stožera CZ Županije jutros su aktivna 132 slučaja zaraze korona virusom od kojih dva u Pakracu. U kućnoj izolaciji se nalazi 117 osoba, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 407 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 143 uzorka, od kojih je 14 pozitivnih.