Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 581. broj Pakračkog lista koji izlazi s novim grafičkim dizajnom i ponešto izmijenjenom koncepcijom.

Povoljna cijena

Svima je sve jasno, no ipak ponovimo: živimo u epidemiološkim mjerama i strahu od zaraze virusom i svim onim što on nosi u ekonomskom pogledu. Svakodnevno prometujemo po raskopanim prometnicama od kojih se neke ni po čemu trenutno ne mogu zvati gradskim ulicama ili nogostupima. Privremeno smo ostali bez svog sajma i najveselijeg jesenskog dana u gradu, više ne možemo na utakmice, ali niti se okupljati u većem broju pa makar se radilo i o svatovima i sprovodu. Na Sisvete ćemo čak i na groblje pod maskama. Ovakvim nabrajanjem što nam je donijelo „novo normalno“ vrijeme, ne samo da bi smo mogli popuniti cijelu ovu kolumnu, nego i više od ove stranice. No unatoč svemu većina, ili bar većina upućenih i realnih, bi se, kako je proljetos sve to izgledalo, složila da smo mislili da će sve skupa biti i gore. Ako u odnos stavimo ono bez čega smo ostali i ono što smo još uvijek zadržali, poput uglavnom uredne plaće i (unatoč posvemašnjoj raskopanosti) komunalne opskrbe, svakodnevnog odlaska (makar i oko rovova) na posao, nastavu, u vrtiće, trgovine, kafiće, cijenu koju plaćamo za na početku teksta pobrojane svakodnevne teškoće je, ako ne povoljna, bar ne previsoka.

Niti trenutno najpoznatiji čovjek u županiji, epidemiolog dr. Ante Vitalia nema objašnjenja zašto se u požeškom dijelu županije virusom svakodnevno zarazi desetak i više ljudi, a u pakračkom sporadično, tek po kojeg mjesečno, uslijed čega i on ističe da smo sjajan primjer ostalima. Sveznalice iz kafića će to komentirati rijetkom naseljenošću, malom ekonomskom aktivnošću i svim drugim našim nepovoljnim statističkim pokazateljima. Činjenica je da virus koji od Orljavca do Kusonja putuje prelazeći sa stanovnika na stanovnika ne bi u Pakrac živ stigao. No činjenica je i da je kod nas svakog tjedna stiže tristotinjak srednjoškolaca i studenata iz okoline, kao i što naša mladež putuje u druge sredine radi školovanja. Raznim poslovima naši sugrađani putuju svakodnevno u Zagreb i druge gradove, nerijetko i u inozemstvo iz kojeg nam također stižu posjetitelji (primjerice radnici na aglomeraciji iz Slovenije), ili povremeno bar naši bivši stanovnici. Uzimajući u obzir takve parametre, zaista je teško objasniti da se s virusom za sada tako dobro nosimo.

Svakako da je, od bilo kojeg ozbiljnog obrazloženja, važnije da tako i ostane pa da i cijena koju plaćama u ovim ludim vremena također ostane na popustu. Promjeni li se nešto na gore u vidu pobolijevanja i s tim povezenih izolacija i karantena, zatvaranja škola, zdravstvenih ustanova i pratećih epidemioloških mjera i oni mrzovoljni i kritični će priznati da je u listopadu cijena koju smo plaćali „novom normalnom“ bila povoljna.

 

SVEČANOST OTKRIVANJA SPOMEN-OBILJEŽJA: Mladim generacijama trajan putokaz, svjetionik i podsjetnik

Danas se prisjećamo 19 poginulih hrvatskih branitelja u Batinjanima, kao i svih poginulih na teškom putu do slobode na području Pakraca i Lipika, prisjećamo se 335 poginula i 22 nestala na tom području. Njima u čast danas smo otkrili ovo spomen obilježje koji ostaje kao vječni znamen zahvalnosti za slobodu koju živimo. Kako ta žrtva ne bi bila zaboravljena kao stalan podsjetnik stoji ovo obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. Ovdje na središnjem gradskom trgu sve prolaznike podsjeća na hrabrost, upornost i ljubav prema domovini. Poglavito ono služi novim generacijama kojima u nasljeđe ostavljamo domovinu da uvijek budu svjesni da nam Hrvatska nije darovana. Piše: Darko Baronica

INTERVJU: ANTUN IRIĆ, VLASNIK I DIREKTOR „USLUGE“: Obiteljska firma je idealna formula za uspjeh

Tvrtka „Usluga“ iz Gornje Obriježi je u Hrvatskoj poznati proizvođač sprava za dječja igrališta na otvorenom. Kako je tvrtka nastala, kako nastaju ljuljačke, klackalice, vrtuljci i drugi proizvodi, koliko treba vremena da se proizvedu, tko ih dizajnira, koliko zapošljava radnika pitali smo Antuna Irića, vlasnika i direktora „Usluge“.

NAŠI SUGRAĐANI: MARIO ŠTEFANAC IZ PREKOPAKRE I LJUBAN GARAČA, MODEL IZ PAKRACA: Jedan izrađuje noževe, drugog voli kamera ….

Zasigurno je da u svakom od nas postoji nekakav skriveni talent, vrijedan pažnje, ali duboko zakopan. Toliko duboko da će ga samo rijetki uspjeti osloboditi, pustiti da ispliva na površinu kao nadarenost pred kojom će mnogi skinuti kapu. Naš Dinko Kliček zapazio je dvojicu takvih sugrađana koji su pristali za naš List otkriti svoj interes za posve različite djelatnosti.

U novom broju još pišemo:

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Gradsku kasa virus nije zarazio

KOMUNALAC: Od 1. studenog odvoz smeća skuplji i do 30 posto

KORONAVIRUS: Novi slučaj zaraze u Pakracu, krenula nastava na daljinu

PROJEKT „KATOLIČKI VRTIĆ“: Počeli građevinski radovi

PREDSTAVLJEN PROJEKT „SVIJET GRAŠEVINE“: Europski novci vraćaju život u Spahijski podrum

DOVRŠETAK PROLJETOS ZAPOČETIH PROJEKATA: Prometnicama oko groblja 600.000 kuna

EUROPSKA AKTIVNOST PAKRAČKIH OSNOVACA: Na nastavu matematike u pet zemalja

DAVORKA LOKNER, SUDSKI TUMAČ: Sada se najviše prevode diplome i svjedodžbe

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE NA BUČJU: Korona potaknula udomljavanje pasa

ULAGANJA U TRŽNICU: Boje pročelje

MLAĐE KATEGORIJE HAJDUKA: Smiješe se tri jesenske titule

KUGLAČKA PRVENSTVA: Pakrac Papuk još bez bodova, Sloga vodeća

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.