rođeni-ilustracija-scaled-1024x614_c.jpg

U okolnostima koronavirusa koji je obilježio prošlu godinu Grad Pakrac bilježi negativan trend u broju novorođene djece kao i sklopljenih brakova. Prema podacima pakračkog matičnog ureda na području koje on obuhvaća, prošle je godine sklopljen 31 brak, od čega je u Pakracu sklopljeno 22 građanska i sedam vjerskih brakova, a u Badljevini dva vjerska. Znatan je to pad ako znamo da je godinu ranije sklopljeno 50 brakova, no ne možemo reći da nije očekivan s obzirom da su epidemiološke mjere znatno utjecale na održavanje svadbenih svečanosti, a samim time i na sklapanje braka.

 

Iako smo iz pakračke bolnice dobili informaciju da je u njoj prošle godine rođeno gotovo 500 djece, tek 12 posto (oko 60) otpada na novorođene Pakračane. To nam potvrđuju i podaci iz pakračke gradske uprave. Kako nam je rekla Dubravka Špančić, stručna suradnica za društvene djelatnosti u pakračkoj gradskoj upravi, prošle godine je Grad Pakrac odobrio 62 naknade roditeljima novorođene djece koja imaju prebivalište na području Grada, što je za 11 manje nego 2019. godine. Kao dio demografskih i pronatalitetnih mjera, prošle godine su povećani iznosi naknada, a Grad i dalje nastavlja s programom Tri plus s ciljem pomoći obiteljima s troje i više djece, ali i poticanja ostalih obitelji na povećanje broja djece.

Konfuzna je situacija oko evidencije umrlih na području Pakraca s obzirom da matični ured nema mogućnosti izdvajanja broja umrlih prema mjestu prebivališta tako da smo se za informaciju obratili gradskom poduzeću Komunalac koje upravlja većinom groblja na našem području. Za ukop na grobljima u Pakracu (rimokatoličko i pravoslavno), Badljevini, Donjoj Obriježi, Kusonjama i Tornju, prošle godine je izdano 80 odobrenja (2019. ih je bilo 115), no navode da taj broj nije konačan budući da se još mora uskladiti sa podacima pogrebnih službi koje obavljaju ukope na ovom području, a s obzirom da su zbog preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i posljednji ispraćaji morali biti organizirani i provedeni na drugačiji način nego inače.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kojem za prikupljanje i obradu prošlogodišnjih podataka razumljivo treba malo više vremena, na području Grada Pakraca u 2019. godini su umrle 163 osobe (23 više nego 2018. godine), rođeno je 74 beba (+5), a istovremeno je u toj godini sklopljen 41 brak (-9), dok je razvedeno 16 (-2).