„Pakračka ratna (pri)sjećanja“ naziv je digitalne izložbe koja će se od četvrtka, 25. veljače u 18 sati moći pogledati na web stranicama pakračke knjižnice i muzeja. Bit će to prva aktivnost u sklopu predstojećeg obilježavanja 30. godišnjice početka Domovinskog rata 1. i 2.ožujka 1991. godine.

mimohod 2020

Foto: Arhiva Pakračkog lista

Za petak 26. veljače najavljen je 2. Dječji festival domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ u online izdanju, koji će se od 18 sati održavati u Hrvatskom domu, a gledatelji će ga uživo moći pratiti isključivo na stranicama Osnovne glazbene škole Pakrac. Na festivalu će nastupiti učenici osnovnih škola uz posebnu gošću Niku Pastuović.

dječji festival

Foto: Arhiva Pakračkog lista

Na prostoru ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, u ponedjeljak 1.ožujka oko 20 sati će biti upriličeno paljenje „30 baklji pobjede“ za 30 godina od početka Domovinskog rata u RH.

Središnje obilježavanje 30. obljetnice bit će već tradicionalno održano 2. ožujka (utorak). Program počinje svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koja će u 10 sati biti služena u župnoj crkvi Uznesenja BDM, nakon čega će s tornja crkve biti razvijena hrvatska zastava. „Mimohod pobjednika“ ulicama Pakraca predviđen je za 11 sati i prilagođen je, kao i sav program,  epidemiološkim mjerama, tako da će ga činiti manji broj sudionika sa zastavama Republike Hrvatske, koji će se kraćom relacijom kroz centar grada uputiti do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će biti položeni vijenci, pročitana povjesnica te održani pozdravni govori.

Kao i uvijek, ovogodišnje obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, a sve pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.