banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

IMG 9706

Nakon što je prošle godine odgođena zbog epidemioloških razloga, tradicionalna 13. Izložba konja “Zlatne grive Zlatne doline“ koju organizira Konjogojstvena udruga „Vallis Aurea“ iz Požege, održana je 11. srpnja na nogometnom igralištu u Mihaljevcima. Već po pravilu izložbu je uz brojne uzgajivače i ljubitelje konja pohodio i naš konjogojac Dalibor Marošević Vilenjak iz Prekopakre i sa svojim je grlom Mangom osvojio prvo mjesto u kategoriji starijih pastuha. Pobjedom je Vilenjak samo nastavio seriju odličnih rezultata iz prijašnjih godina, jer od prvog pojavljivanja na ovoj izložbi 2015. godine, nije jedna nije prošla bez osvojene prve nagrade za svoja grla u nekoj od kategorija.
Na natjecanju je peteročlani žiri ocjenjivao u kategorijama stariji pastuh, mlađi pastuh, kobila sa ždrjebadi, ždrijebići i kobile, a osim Maroševića naš je kraj predstavljao i uzgajivač Pavle Tepeš iz Prekopakre koji je s grlom Zarom osvojio treće mjesto u kategoriji kobila.

214331366 1203526996754526 7836008514806482954 n

Ivan Marošević, Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i Dalibor

„Ove sam godine pobijedio s pastuhom Mangom, a zanimljiv je podatak da sam ga nabavio tek prije pola godine. Tada je bio u lošijem stanju i praktično sam ga skinuo s kamiona za mesnicu. Star je 12 godina i imao je tek oko 600 kilograma. U šest mjeseci uspio sam ga podići do 750 kilograma koliko danas teži. Kod ocjenjivanja je optimalna težina vrlo važna stavka, ali ocjenjuju se i ostale proporcije grla. Mogu s ponosom reći da je danas Mango u jako dobrom stanju što je na kraju i prepoznato od strane stručnog žirija“, prokomentirao je Marošević još jedan pobjednički pehar u bogatoj kućnoj kolekciji.
Vilenjak je u društvu konja oduvijek jer su oni bili tradicija njegove obitelji, kao i u većini tadašnjih prekopakranskih obitelji. Sudjelujući u defileima i izlaganjima svoje konje učestalo pokazuje na raznim gradskim priredbama, posvećenim tradicionalnim načinima življenja i folkloru. Naglasio je za kraj razgovara da svih priznanja i medalja ne bi bilo bez pomoći supruge Daliborke, sina Ivana, kćeri Ane koji uskaču oko skrbi o pet grla (dvije kobile, dva ždrebeta i pastuh Mango) koje danas ima na svom imanju.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić