cjepljenje 23

Sutra (29. srpnja) od 9 do 13 sati u pakračkoj sportskoj dvorani ponovo će u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo županije i Doma zdravlja biti otvoren punkt za cijepljenje. Zainteresirani građani će se bez ikakvih najava moći cijepiti prvom ili drugom dozom svih odobrenih cjepiva u EU, saznajemo od Mate Matijevića, ravnatelja HZJZ-a i dr. Ivana Beluškova, koordinatora za cijepljenje na području Pakraca i Lipika.

Kako je idući četvrtak praznik, Dan Domovinske zahvalnosti, idućeg tjedna neće biti cijepljenja, nego će ono biti nastavljeno 12. kolovoza. Cjepiva ima dovoljno i stalno se vodi briga o osiguranju adekvatnog cjepiva za drugu dozu, kaže Matijević. 

No zdravstveni radnici nisu zadovoljni odazivom građana. Na zadnjem punktu, prošle subote u pakračkoj dvorani odazvalo se samo 69 građana, od kojih je 51 cijepljen prvom dozom. S tim brojem i u sedam ranijih srpanjskih punktova u ovom kraju (Lipik 1. i 16., Pakrac, 2., 8. 10. 15. i 17. )  ukupno je cijepljeno 1655 osoba od čega 609 prvi put.

Mato Matijević kaže da je u županiji sada procijepljeno prvom dozom 49,5 % odraslih osoba od čega 6,5 posto manje je primilo obadvije doze.

U Požeško-slavonskoj županiji, prema izvješću županijskog stožera CZ trenutno je aktivno 5 slučajeva zaraze koronavirusom pri čemu niti jedna osoba nije hospitalizirana. Na posljednjem testiranju obrađena su 72 uzorka, a pozitivnih nije bilo. U posljednjih sedam dana je testirano 374 uzorka pri čemu je četvero bilo pozitivnih. I dalje veliki broj negativnih testiranja se obavlja, uz naplatu, na privatnih zahtjev radi raznih obveza, uglavnom onih koje na duži rok rješava covid putovnica, koju cijepljeni mogu dobiti u pakračkoj ispostavi HZZO-a ili putem Interneta.