kutije vrtic

Vlada Republike Hrvatske je 19. kolovoza donijela Odluku o raspisivanju dopunskih izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave iz reda pripadnika nacionalnih manjina u onim jedinicama u kojima nije postignuta zakonska zastupljenost na svibanjskim lokalnim izborima. Ponovljeni izbori će biti provedeni sutra, a na našoj županiji birači srpske nacionalne manjine birat će jednog svog predstavnika u Skupštini Požeško-slavonske županije.

Postupak kandidiranja je završen 8. rujna tako da je pravovaljano jedina kandidirana lista Samostalne demokratske stranke na kojoj se nalazi pet kandidata: Pakračani Nikola Ivanović, Mirsada Popović Damjanović i Mirica Miljanić, Dalibor Grabusin iz Vasinih Laza i Lipičanin Darko Derenj. Ovdje se ne primjenjuje sustav preferencijalnih glasova, nego se glasuje samo za listu.

Biračka mjesta

Na području Grada Pakraca birač srpske nacionalne manjine će biračko pravo moći konzumirati na pet mjesta: u objektu dječjeg vrtića birači s prebivalištem od Ulice Matice hrvatske prema jugu uključujući Gavrinicu te naselja Badljevina, Dereza, Kraguj i Omanovac; u objektu Crvenog križa birači iz pakračkih ulica sjevernije od Ulice Matice hrvatske te naselja Kusonje; u Branešcima – lovačka kuća birači svih naselja istočnije od Kusonja; u školi u Prekopakri birači iz naselja Batinjani, Novi i Stari Majur i Prekopakre; u ambulanti u Ploštinama birači Donje i Gornje Obriježi, Velikog i Malog Banovca, Kapetanovog Polja, Ploštine i Tornja. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati.

Na svibanjskim izborima na području županije od 3.958 birača upisanih u popis birača srpske nacionalne manjine, glasovanju je pristupilo 625 birača, odnosno 15,79%. U Pakracu od 1099 takvih birača glasovalo je 230 ili 20,9 posto.