2022 05 23 10.00.00 Medium

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Lipik-Pakrac“ najveći je infrastrukturni projekt na području dva grada, radovi su u završnoj fazi, a u tijeku su tehnički pregledi za pojedine podprojekte unutar aglomeracije Lipik-Pakrac. Početak građevinskih radova bio je u lipnju 2020. godine, a današnjim potpisivanjem ugovora s izvođačem radova za nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac započinje finalna faza projekta, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji održanoj u gradskoj vijećnici kurije Janković u Pakracu na kojoj su govorili čelni ljudi Ministarstva gospodarstva, Hrvatskih voda, Voda Lipik, Županije i gradova Pakraca i Lipika.

2022 05 23 10.01.40 Medium

Marijan Pierobon, direktor formalnog investitora tvrtke Voda Lipik, istaknuo je kako su s današnjim danom završeni svi radovi na ugradnji cjevovoda, u tijeku su završni radovi asfaltiranja, uređenja i prespajanja, a ovaj projekt sadržava 92 kilometara infrastrukture, od toga je 56 kilometara na sustavu odvodnje i 36 kilometara na sustavu vodoopskrbe sa 18 crpnih stranica gdje će se usput obraditi i obnoviti više od 1300 vodoopskrbnih priključaka i izgraditi oko 2000 novih kanalizacijskih priključaka. „Osim što je cilj kvalitetnija i bolja usluga vodoopskrbe i odvodnje, također je i smanjiti gubitke vode, pa smo tako s 48 posto koliko smo bili na početku realizacije projekta, trenutno na 40 posto  gubitaka, a cilj je doći na 35 posto gubitaka što su rezultati koji se već sad vide puštanjem u funkciju određenih novoizgrađenih cjevovoda“, dodao je Pierobon.  

2022 05 23 10.07.40 Medium

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, kao i lipički gradonačelnik Vinko Kasana, ponovo su naglasili izniman značaj ovog projekta u poboljšanju uvjeta i kvalitete življenja građana Pakraca i Lipika. Blažević je zahvalila svima koji su radili na mukotrpnom i zahtjevnom desetogodišnjem pripremanju dokumentacije što je bio temeljni preduvjet za početak projekta aglomeracije, ali i sugrađanima koji su imali razumijevanja za višemjesečne radove  u gradu, no kako je istaknula, zajedno s projektom aglomeracije uspjela se riješiti i prometna infrastruktura koju je bilo neophodno obnoviti. Lipički gradonačelnik Kasana istaknuo je uz zahvalu i zadovoljstvo što je takav zahtijevan projekt odrađen bez većih problema što je posljedica dobre suradnje svih sudionika, ali i dobro odrađene pripreme.

2022 05 23 10.13.12 Medium

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je kako se na području županije trenutno provode tri projekta aglomeracije, od čega lipičko-pakrački ide najboljim intenzitetom i smjerom sa ciljem da se u ugovorenim rokovima radovi i završe što ne bi bilo tako da nema dobre suradnje svih sudionika u projektu s lokalnom gradskom upravom, ali i Hrvatskim vodama koji su hvalevrijedan partner svim lokalnim i regionalnim samoupravama u provedbi naših projekata.

2022 05 23 10.19.08 Medium

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je Vlada RH snažno stala iza ovog projekta koji je prvotno ugovoren na oko 192 milijuna kuna s PDV-om no zbog porasta cijena u građevinskom sektoru, on je dosegao oko 262 milijuna kuna koji dolaze na područje Lipika i Pakraca. Od toga, što je najznačajnije, osim Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda koji sudjeluju s oko 12 posto,  Europska unija s nešto više od 70 posto, udio jedinica lokalne samouprave je tek 3,75 posto odnosno oko 8 milijuna kuna koji snose gradovi Pakrac i Lipik. Dodao je kako projekata mora biti i dalje te istaknuo, osim županijskih projekata, i radove na uređenju rijeke Pakre vrijednih oko 13 milijuna kuna te je u tijeku projektiranje i zaštite lijeve i desne obale grada Pakraca.

2022 05 23 10.22.49 Medium

Okupljenima se na kraju obratio i Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, rekavši kako jedince lokalne samouprave kao što su Pakrac i Lipik zaslužuju svaku kunu koja se povuče iz europskih fondova te ponudio i daljnju suradnju za buduće projekte kako bi se građanima na ovom području što prije izgradili zasluženi uvjeti i poboljšala infrastrukutra.

2022 05 23 10.28.41 Medium

Na kraju tiskovne konferencije Marijan Pierobon, ispred Voda Lipik, i Dražen Miličić, ispred zajednice ponuditelja GIS AQUA AUSTRIA GmbH i KIM GRADNJA Lipovljani, potpisali su 54 milijuna kuna vrijedan ugovor za nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac čime će se omogućiti ispuštanje ekološki prihvatljivih otpadnih voda u vodotok Pakru.

2022 05 23 10.34.07 Medium

2022 05 23 10.36.18 Medium