psi u azilu

Jučer je Veterinarska stanica Pakrac započela za u ovo doba godine uobičajenim cijepljenjem pasa protiv bjesnoće. U odnosu na lani nekih većih promjena nema, ali vlasnike treba podsjetiti na velike promjene koje su nastupile 2021. godine, a koje se odražavaju i na ovogodišnji postupak. Za vlasnike pasa, ako istog psa posjeduju više od dvije godine, neophodno je prije cijepljenja pogledati u pseću putovnicu i utvrditi datum zadnjeg cijepljenja.       

Naime te 2021. godine Veterinarska stanica Pakrac je počela s primjenom cjepiva koje osigurava imunost dvije godine, što znači da psi koji su tim cjepivom cijepljeni 2021. godine, nakon što su cijepljeni i 2020.  nisu morali biti cijepljeni lani te cjepivo treba obnoviti ove godine. S druge pak strane, psi koji su cijepljeni lani, ove godine ne trebaju se cijepiti. Druga značajna činjenice za vlasnike psa je da, nakon prvog cijepljenja novo cjepivo pas mora dobiti prije isteka 24 mjeseca trajanja zaštite od zadnjeg cijepljenja. Prođe li taj rok postupak cijepljenja kreće od početka, s dva koraka u dvije godine.

PSEĆA PUTOVNICA

Rok za novo cijepljenja vlasnici mogu vidjeti u psećoj putovnici, na stranicama „cijepljenje protiv bjesnoće“ gdje u drugom stupcu, ispod rubrike „datum cijepljenja“ imaju upisan „vrijedi do“ te psa trebaju odvesti na novo cijepljenje svakako prije tog datuma.  Mlade pse, ako su lani cijepljeni prvi put, ili uopće nisu cijepljeni, potrebno je cijepiti ove godine, pojasnio je dr. vet. Siniša Horvat, direktor pakračke veterinarske stanice.

U ambulanti jeftinije nego u dvorištu

Kao i prijašnjih godina pakrački veterinari cijepit će na terenu obilazeći naselja. Dinamika cijepljenja, koje je jučer počelo u Badljevini,  će ovisiti o ostalim poslovima veterinara i protoku od dvije godine od akcije cijepljenja 2021. O rasporedu cijepljenja po naseljima, odnosno dijelu naselja, vlasnici pasa će biti obavještavani putem plakata pri čemu mogu psa na cijepljenje dovesti i u veterinarsku ambulantu. Cijepljenje u dvorištu vlasnika košta 25 eura što je nešto skuplje nego lani kada je koštalo 150 kuna. No ako vlasnik dovede psa na cijepljenje u veterinarske ambulante u Pakrac ili Gaj cijepljenje košta 19,91 euro, isto koliko i lani. Ambulanata na Gavrinici radi svakog radnog dana od 7 do 15 i od 16 do 19 sati, subotom od 8 do 13, a nedjeljom od 8 do 11 sati. U Gaju od 7 do 9 sati.  Za mlade pse koji se prvi put cijepe, vlasnik će morati nadoplatiti još oko 13,5 eura za postupak označavanja i izrade knjižice.

Pakrački veterinari na području Pakraca i Lipika procijepe godišnje oko 1500 pasa i taj broj je u laganom opadanju.