Pakracki list 608 1

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 608. broj „Pakračkog lista“ u kojem  pišemo:

Euro razbio dosadu siječnja

Na kraju smo društveno najdosadnijeg mjeseca u godini, koji se ipak u jednom bitnom detalju razlikuje od lanjskog, preklanjskog i godinama unazad siječnja. Ne samo da smo počeli plaćati eurima, nego smo i prve plaće i mirovine dobili u ovoj novoj domaćoj valuti. U odnosu na vremena kune, baratamo s manje novaca, onima izraženim nominalno u brojkama, ali i radi poskupljenja svega i svačega i  kupovnom moći. Drugih poteškoća, bar nekih većih,  kažu trgovci, ugostitelji i svi ostali koji su nam tijekom siječnja uzimali naše prve europske novčanice i kovanice nije bilo.

Ni mi u Listu nismo odoljeli općoj medijskoj euforiji istraživanja koliko je u lokalnim kafićima koštala kava plaćena kunama, a koliko s eurima. Kao da je kava najvažnija stvar u našem životu i istovremeno kao da je ona naša najveća mjesečna potrošačka stavka bez koje se ne može preživjeti. No u toj analizi smo otišli korak dalje i od našeg jedinog privatnog lokalnog mesara smo potražili odgovore što se to događa s mesom cijeneći da je ova namirnica za većina naših čitatelja važnija i veći potrošač tih naših eura od kave. Loša vijest je da ni tu cjenovno ne stojimo dobro, a dobra da još uvijek imamo novaca i za taj, uglavnom najskuplji dio ručka. No pravo sliku o vrijednosti naših euro plaća ili mirovina u odnosu na euro cijene dobit ćemo krajem veljače, kada uz uobičajene dnevne potrepštine podmirimo i mjesečne režijske troškove, u siječnju u pravilu zbog troška grijanja najveće. Tada ćemo vidjeti da li smo, ili koliko s eurom u plusu ili minusu. Ili je pak sve ostalo isto kao i u vrijeme kune, mada niti tada vjerojatno za većinu naših sugrađana nije bilo sjajno.

Drugih nekih bitnih događaja na lokalnoj razini u siječnju nije bilo. Produženom blagdanskom vikendu mnogi su dodali još ponešto od lanjskog godišnjeg odgađajući tako početak rada u godini za još koji dan. Malo se komemoriralo, malo planiralo, malo bavilo dvoranskim sportovima, više gledala televizija. To je uglavnom bilo sve što je vidljivo i na stranicama ovog broja Lista. Čak nije pao niti snijeg, ali su bar pale temperature i mnogima u zadnji trenutak spasile meso u pušnicama i tavanima. Rekli bismo, da nije bilo one gnjavaže s eurima, uobičajeni dosadni siječanj kakvog znamo godinama unazad.

TEMA BROJA: NAGRADE I PRIZNANJA Ukazuju na kvalitetu koje nismo svjesni

Siječanj je uvijek godišnje razdoblje kada se podvlači crta i osvrće na lanjski rad, a ujedno i razdoblje kada se raspisuju javni pozivi za dodjelu godišnjih priznanja za proteklu godinu.  Na lokalnoj razini u tijeku su pozivi za takve gradske i županijske nagrade te najbolje sportaše i sportske djelatnike na području Grada Pakraca. Nama je to prilika da se osvrnemo na njih, ali i da istaknemo malo zapaženu činjenicu da je lani više nego inače u Pakrac stiglo različitih nagrada i priznanja državne razine. Piše Darko Baronica

INTERVJU: DALIBOR LAPAŠ, MESAR OBRTNIK Unatoč poskupljenjima kupci zadržali svoje navike

Dalibor Lapaš jedini je mesar obrtnik na području Pakraca i Lipika koji svoju robu kupcima plasira iz jedine specijalizirane mesnice u gradu. Tim poslom se bavi od 1993. godine kada se kao mesar zaposlio u tvrtki Agroimpex, čiji je direktor i jedan od osnivača bio otac Josip s mesnicom u stambenom bloku u Preradovićevoj ulici. Otac Josip, mama Zdenka i sin Dalibor 2000. godine prelaze u vlastiti obrt i radnju sele u sadašnji prostor u Ulicu braće Radića. Vlasništvo obrta otac prepušta sinu, ali i dalje radi i naveliko pomaže sa svojim znanjem i iskustvom. Daliborov dugogodišnji staž mu je pomogao da poznaje potrebe i navike svojih kupaca te smo ga pitali koliko ova poskupljenja utječu na promjenu načina ishrane naših sugrađana, koje kategorije su najtraženije, gdje nabavlja meso, ima li asortiman sezonski karakter.

U novom broju još pročitajte:

OBIŠLI SMO PAKRAČKE KAFIĆE Kava i pivo skuplji, ali ništa dramatično...

GRADSKA GRADILIŠTA Prometnice zatvorene, izvođači probijaju rokove

KOMUNALAC Od 1. veljače poskupljuje odvoz smeća

BESPLATNI ŠKOLSKI OBROCI Uključeni svi pakrački osnovci

EPIDEMIOLOŠKA SLIKA Oboljenja ima, interesa za cijepljenje ne

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC Gradski proračun u 2023. godini veći od 7 milijuna eura

KOMEMORACIJE Logor Bučje, Brusnik, Alfe

POČELO CIJEPLJENJE PASA Odgovor u psećoj putovnici

PRIJEDLOG NOVE REGULACIJE PROMETA Bez bitnih novina

DUBRAVKA I BOŽIDAR GALL, POČETCI U PAKRACU Dubravka do kazališnih visina

PAKRAČKI KUGLAČ NIKO KALVI Postao hrvatski juniorski reprezentativac

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.