22

piše: STart VOX

Bećarac, taj najprepoznatljiviji simbol Slavonije, identitetski kod Šokica i Šokaca svoje je mjesto zauvijek pronašao u Pleternici, na jedinstvenom Trgu bećarca u Interpretacijskom centru Muzej bećarca. Svečanosti otvorenja po mnogo čemu posebnog interaktivnog prostora zajedništva Slavonije, Baranje i Srijema,  ukupne vrijednosti 5,5 milijuna eura, koji će Pleternicu staviti na turističku kartu Hrvatske, uz prvu ženu Grada, Mariju Šarić i županicu Požeško slavonske županije, Antoniju Jozić, nazočili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s brojnim ministrima.

9

Želeći sa svima podijeliti ljepotu i bogatstvo tradicijske baštine i vlastiti dio Slavonije staviti na turističku kartu Hrvatske pa i ostatka Europe u Pleternici je, na, u svijetu jedinstvenom Trgu bećarca, otvoren Interpretacijski centar Muzej bećarca. Smješten u jednoj od rijetkih zgrada u Hrvatskoj namjenski projektiranih za potrebe muzejskog postava, na ukupnoj površini od oko 1400 četvornih metara, projekt vrijedan 5,5 milijuna eura, svima koji navrate, ponudit će, kroz stalnu izložbu i niz zanimljivih interaktivnih sadržaja, priliku da se upoznaju s najprepoznatljivijim simbolom Slavonije, tim identitetskim kodom Šokaca i Šokica čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO, proglasivši ga autentičnom zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom.

4

Uz, s pravom ponosne, prvu ženu Grada Pleternice, gradonačelnicu Mariju Šarić i županicu Požeško slavonske županije, Antoniju Jozić, svečanosti otvorenja hrama slavonskog života koji interpretira i dokumentira baštinski fenomen bećarca, nazočio je i presjednik Vlade RH Andrej Plenković s brojnim ministrima. Dočekujući širom otvorenog slavonskog srca drage goste i prijatelje, gradonačelnica Pleternice tom je prigodom posjetitelje pozdravila "u gradu koji ruši predrasude malih gradova u ruralnim sredinama i pomoću europskih fondova mijenja vizure, sadržaje i navike."  "Zajedništvom, napornim radom i nesebičnim davanjem za dobro, tim Pleternica odlučno korača, projekt po projekt. Kada kažu da Europa donosi izazove, mi odgovorimo tako da od Europe uzmemo ono najbolje.Kada kažu da dolazi ubrzani razvoj, nametnute vrijednosti i neke nove navike, mi odgovorimo kako je naš izbor ići naprijed ali u okvirima kako to naši sugrađani žele. Kada radimo velike stvari kao što je naš Muzej bećarca okupimo stručnjake raznih područja, baštinike koji baštinu žive, izvučemo iz ormara naših baka najvrjednije blago i pomoću europskih sredstava stavimo ga u funkciju turizma i cijele zajednice. Ključna riječ je zajedništvo kojim stvaramo neraskidive odnose te time osiguravamo održivost naših projekata, jer nije bit graditi zgrade, bit je graditi i opremati prostore u kojim će boraviti ljudi, ljudi koji će stvarati uspomene i čuvajući baštinu za buduće naraštaje sačuvati identitet. Ovdje, u Muzeju bećarca išli smo i korak više – opremili smo prostor u kojem svakodnevno živi cijela jedna ponosna regija,” rekla je gradonačelnica uz zahvalu svima koji su potporom, savjetom, idejom i na bilo koji način u zadnjih deset godina sudjelovali u priči o Pleternici i gradu bećarca. “Jer, ovaj veliki projekt za naš mali grad živi je dokaz kako se zajedništvom zaista mogu pomicati planine. Ovaj prostor je zajedništvo Slavonije, Baranje i Srijema, on prezentira ono najbolje od nas, baštini naše pretke i obvezuje naše nasljednike,” zaključila je Šarić.

11 1

Zadovoljstvo projektom od kojeg Pleternica, s pravom, puno očekuje, nije skrivala ni županica Jozić.  "Ponosna sam na ljude oko sebe, na sve vas s kojima imam čast surađivati i raditi, sve koji ste predano, odgovorno i odvažno slagali mozaik ovog velikog projekta kao i svih drugih brojnih projekata diljem naše županije ostvarujući okruženje rasta i razvoja, unatoč svim globalnim izazovima. Činjenica je da smo u fazi strateškog planiranja razvoja Pleternice željeli pronaći nišu preko koje bi se pozicionirali na turističkoj karti Hrvatske. Vjerujem da je s bećarcem to postignuto i da to može biti okidač daljnjeg turističkog razvoja i Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije. Budimo ponosni na ostvareno jer bećarac je Slavonija, a Slavonija je bećarac,” rekla je županica. Prigodnim riječima, pozdravljen prepoznatljivim dvostihom od dva deseterca, okupljenima se obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je Muzej bećarca i otvorio. “Drago mi je da je ovaj projekt, identitetski, bio uvršten u jednu veliku zajedničku političku, dogovorenu aktivnost koja se zove Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Taj projekt je od 2016 stavio u fokus, u prioritet hrvatske vlade i svih resora da zajednički pomognemo dignuti Slavoniju, učiniti ono što možda nije učinjeno u godinama prije – pokazati koliko nam je važno da se Slavonija razvija, da se u nju ulaže, da se ovdje kreiraju radna mjesta, da naši mladi ostaju ovdje na svojoj zemlji.Posebno mi je drago što je, 12 godina od kada je bećarac uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a , kroz različite faze i prekogranične suradnje, a sada i ovog projekta koji je širi od Pleternice, došlo do razine da otvaramo ovaj Interpretacijski centar Muzej bećarca. Bećarci su za sve nas veliko veselje, velika ugoda, istinski šarm i kreativnost, ono što krasi i naše ljude ovdje u Slavoniji. Poruka je da ćemo nastaviti ulagati u Slavoniju, ne samo u infrastrukturne projekte, u zaštitu okoliša, u energetiku, poljoprivredu i poduzetništvo već i ovakve niše kulturnog i tradicijskog karaktera i svega onoga što nas čini Hrvatima,” naglasio je Plenković.

13

Hram slavonskog života i identiteta otvoren je simboličnim podizanjem zastave i “Odom radosti” odsviranom na tamburama, uz poziv svima da navrate i otkriju ljepotu i posebnost napjeva koji Slavonce prati kroz sve životne situacije.

16

17

18

19

20

21