matek skupština

Češka beseda Prekopakra i prošle je godine nastavila provoditi aktivnosti kojima nastoji očuvati tradiciju, kulturu i običaje češke nacionalne manjine, sudjelovanjem na manifestacijama, održavanjem radionica, ali i raznim gostovanjima zbora i folklornih skupina, izvijestila je večeras na godišnjoj skupštini, koja je održana u Češkom domu u Prekopakri, njena predsjednica Slavica Plavček.

Prošle godine započelo je provođenje jednogodišnjeg projekta „Zajedno smo jači“ u partnerstvu s KUD-om Seljačka sloga, a čiji je cilj stvaranje potencijalnog okruženja za razvoj i jačanje kapaciteta te uključivanje mladih u rad ove vrijedne udruge, kao i briga za starije osobe. Dječja folklorna skupina prekopakranske Češke besede sudjelovala je na Smotri dječjeg folklora u Kaptolu kao i na gradskim manifestacijama. Održani su božićni i uskršnji sajmovi kao i prigodan program za sv. Nikolu, a također su održane gastronomske radionice na kojima su se pripremala tradicionalna češka jela kynuté knedlíky i Hodski kolači, te domaći pekmez od šljiva. Neki od članova sudjelovali su na folklornom i glazbenom kampu, a Beseda je zabilježila i gostovanja svojeg pjevačkog zbora i folklornih skupina u Bjelovaru, Daruvaru, Lipovljanima, Golubinjaku, Šibovcu, te u Velikim Bilovicama u Češkoj Republici. Sudjelovali su na lokalnim manifestacijama Tragom Jankovića, Jesen u mom kraju, Šokačko sijelo i na sajmu Slavonski banovac.

S. Plavček

Večerašnju skupštinu vodio je tajnik Češke besede Igor Matek, a s obzirom da je bila izbornog karaktera, razriješeni su i imenovani članovi Izvršnog i Nadzornog odbora udruge. Iz financijskog izvješća za prošlu godinu, koje je podnio blagajnik Antun Novak, rečeno je da su prihodovali nešto više od 488.000 kuna. Najviše sredstava pristiglo je od Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, lokalnih vijeća nacionalnih manjina i Grada Pakraca, dok su značajna sredstva ostvarena i od navedenog projekta te kroz iznajmljivanje doma. Rashodi su iznosili 437.000 kuna.

Uz redovite tjedne probe folklora, glazbene skupine, pjevačkog zbora i mladog komornog sastava „Hvezdički“ Češka beseda Prekopakra u ovoj godini poticat će uključivanje djece u rad skupine kroz suradnju s Osnovnom glazbenom školom Pakrac. U planu su organizacije radionica za pripreme starih jela, nastupi na raznim manifestacijama kako na lokalnim razinama tako i onih u organizaciji Saveza Čeha u RH, razvijanje dobrih odnosa sa ostalim češkim besedama i udrugama, kao i održavanje suradnje sa društvima iz Češke Republike.

govornici Beseda

U ime Grada Pakraca skupštinu je pozdravila Marija Martinelli, stručna suradnica za društvene djelatnosti u gradskoj upravi, pohvalivši kontinuirani rad i aktivnosti kojima obogaćuju naš grad, a zahvalnost na suradnji izrazili su i Vlado Eck, predsjednik Mjesnog odbora Prekopakra, Dubravka Laučan, predsjednica udruge „Hrvatska žena“ Prekopakra, te Dubravka Arland, predsjednica KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra.

Već tradicionalno, skupštinu je uveličao program na kojem su nastupile sve sekcije Besede.

češka beseda 5

češka beseda 6

češka beseda 3

češka beseda 4