boris

„Na našim putovanjima jako često smo osjetili dobročinstvo od nepoznatih ljudi, kojima to nikada nećemo moći uzvratiti, ali nije cilj da vratimo njima, nego da mi isto tako pomognemo nekom trećem, nepoznatom. Kada bi tako funkcionirao svijet, sve bi bilo bolje“, rekao je sinoć u gradskoj knjižnici putopisac Boris Rukavina, predstavljajući svoju knjigu „Island – Himalaja u pet moto priča“.

U dvosatnom putopisnom predavanju autor je prikazao videoisječke samo dijela putovanja motorom kroz 23 države između 2019. i 2022. godine, a neka od njih ostvarena su u vrijeme najstrožeg lockdowna i epidemije koronavirusa. Glavni fokus sinoćnje promocije bila je priča o Pakistanu i Karakorum Highway kao jednoj od najzahtjevnijih cesta na svijetu zbog koje su upravo i željeli proputovati ovu azijsku državu. Na svim putovanjima Borisa prati supruga Ksenija. Ona fotografskom kamerom bilježi sve doživljaje i avanture, kojih je u 34 godine, koliko zajedno putuju na duže relacije, bilo zaista puno.

ksenija

„Ljudi često pitaju koliko koštaju putovanja i odakle nam novci. Moram reći da je mjesec dana putovanja po srednjoj Aziji jeftinije nego mjesec dana života u Zagrebu ne radeći ništa. U Iranu je cijena benzina 6 centi, hotel možete pronaći za 10-ak eura po danu, a za nekoliko eura se možete i jako dobro najesti“, rekao je Rukavina i dodao kako su najveću gostoljubivost doživjeli u muslimanskim i pravoslavnim zemljama, a najmanju u katoličkim i protestantskim.  „U Turskoj je sasvim normalno da vam račun zaokruže na manji iznos ili da vas gazda počasti svime što ima. Taj osjećaj ljudskosti koji je svugdje prisutan više ćemo pamtiti nego nekakve crkve, muzeje, planine… Tako da je moj savjet, putujte na istok, a ne na zapad!“ zaključio je ovaj putopisac i svjetski putnik.

knjižnica putopis

Promocija je organizirana u sklopu ovogodišnjeg programa Multipaka. Svečano otvorenje  HI-FI izložbe, bit će održano u podne, u dvorištu kurije Janković, a za kraj dana, od 21 sat u Pakracu gostuje požeški band Electric Corn koji će izvoditi funk, soul, disko glazbu 70-ih, 80-ih i 90-ih, ali i plesne hitove današnjice.