potpisivanje sporazuma

Delegacija kineske pokrajine Yunhe, predvođena vodećim ljudima iz područja gospodarstva, poljoprivrede, ekonomije i razvoja, posjetila je 4. srpnja Pakrac s ciljem iskazivanja interesa za suradnju na infrastrukturnim projektima i ulaganje na području našeg grada, ali i županije.

Radni sastanak u konferencijskoj dvorani domaćina, Poduzetničkog centra Pakrac, predvodila je Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, a na sastanku su još sudjelovali Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, dožupan Ferdinand Troha, pročelnici i direktori razvojnih agencija s našeg područja te gospodarstvenik Damir Kufner na čiju je inicijativu PCP pokrenuo razgovore o suradnji s Hrvatskom udrugom za promicanje mirnog ponovnog ujedinjena Kine nakon čega je i došlo do ovog posjeta.

domaće izaslantstvo

Tijekom sastanka, gostima je održana prezentacija potencijala za ulaganje na ovim područjima kao i prirodna bogatstva na kojima temeljimo turističku ponudu. „Priroda je odredila naše djelatnosti pa smo tako u Hrvatskoj i šire poznati po visokokvalitetnim vinima, drvetu, metaloprerađivačkoj industriji, termalnim izvorima, ali i bogatoj obrtničkoj tradiciji“, rekao je dožupan Troha.

Kineski dužnosnici su kratkim video materijalom predstavili kraj iz kojeg dolaze navodeći da se radi o izuzetno bogatom području, poznatom po terasama rižinih polja, ali i drvnoj industriji u kojoj prednjači ručna proizvodnja dječjih drvenih igračaka. S obzirom da su se gosti najviše interesirali upravo za našu drvnu industriju, gradonačelnica Pakraca predstavila je poduzetničke zone i naglasila da Grad investitorima može najviše pomoći u razvoju infrastrukture i dodala da je ta industrija zasigurno jedna od grana koja se može dodatno razvijati.

kinesko izaslanstvo

Predstavnici kineskog i pakračkog izaslanstva potpisali su sporazum o bilateralnoj suradnji i izmijenili kontakte te je dogovoren sastanak za idući dan u kineskom veleposlanstvu.

Na tom sastanku su predstavnici Udruge, Grada Pakraca i pokrajine Yunhe prezentirali gospodinu Qi Qianjinu, veleposlaniku NR Kine u Hrvatskoj, rezultate posjeta Pakracu te su dobili punu podršku za daljnji razvoj suradnje i poslovne razmjene.

izaslanstvo kod veleposlanika