Pakracki list 614 konačno page 0001

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 614. broj „Pakračkog lista“ u kojem pišemo:

Oluja i vrućine

Kada je 12. srpnja, prema podacima  Državnog hidrometeorološkog zavoda  najtopliji grad u Hrvatskoj bio Pakrac u kojemu je izmjereno 37,5 stupnjeva, a pet dana kasnije se temperatura popela i do gotovo 40 stupnjeva, ništa nije dalo naslutiti da će ubrzo naš grad i po nečemu drugom biti vijest na nacionalnim portalima i televiziji. Nevrijeme koje je 19. srpnja zadesilo Hrvatsku, nije ni nas zaobišlo. Rekli bismo,nevremena se dešavaju, nije to ništa novo ni neobično, jer bilo ih je i prije 50, stotinu i više godina, a bit će ih i ubuduće. Ono s čim se slažu vodeći hrvatski klimatolozi je to da su nevremena sve silovitija, jača i ekstremnija. S obzirom da se štete na našem području još uvijek zbrajaju, tek ćemo početkom kolovoza moći razgovarati o razmjerima srpanjske oluje, a do tada prenosim jednu zanimljivu povijesnu crticu koju na svojoj stranici iznosi Gradski muzej Pakrac. Naime, pronašli su isječak iz starog Pakračkog vjesnika o sličnom, jakom nevremenu koje je zahvatilo Pakrac i Lipik prije točno 45 godina, odnosno 19. srpnja 1978. godine, koje bi se po razmjerima moglo mjeriti s ovim sadašnjim. Ako možemo birati, neka nas barem sljedećih 45 godina ovakve oluje i nevremena zaobilaze u širokom luku.

Prošlo je deset godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, stoga smo u našoj temi broja ispitali koliko je to doprinijelo razvoju našeg grada, koje sve projekte smo realizirali europskim novcima i što možemo očekivati u budućem programskom razdoblju. U ovom, ljetnom broju, donosimo i pregršt „laganijih“ tema, od zanimljivih crtica iz pakračke povijesti o velikom mostu, do preporuka za ljetno štivo koje možete posuditi iz bogatog fundusa gradske knjižnice. Upoznajemo vas sa dvojicom sugrađana, jednog koji je na početku svog radnog vijeka, i drugog koji ga je nedavno završio odlaskom u zasluženu mirovinu. Odgovaramo na pitanja gdje će Pakračani provesti ljeto, hoće li otići na, sve skuplje, more, ili će osvježenje od vrućina potražiti na obližnjim bazenima ili besplatnom Omanovcu.

Prolaskom pokraj zgrade gradske uprave, posljednja dva mjeseca niste mogli ne primijetiti na arheološkom nalazištu vrijedne dečke i djevojke koji ranom zorom guraju tačke pune šljunka, zemlje i kamena, a s dolaskom vrućina pod sjenom suncobrana nastavljaju rad ne bi li otkrili kakvu novu zanimljivost o srednjovjekovnom Pakracu. Stoga vam donosimo intervju s voditeljem tih istraživanjem, mladim pakračkim arheologom Krešimirom Vacekom. Tu je i veći broj sportskih stranica, razgovor sa talentiranim pakračkim trkačima, kao i reportaža o Prekopakraninu Ivici Tepešu, vrijednom radniku, zaljubljeniku u nogomet i ocu petero djece.

Za kraj, napomenut ću da će naše iduće tiskano izdanje Pakračkog lista izaći zadnji petak u rujnu. Odmorite se, napunite baterije i redovito nas čitajte na portalu gdje ćemo vas redovito izvještavati o svakodnevnim događanjima iz našeg malog Grada.

TEMA BROJA:

PAKRAC - 10 GODINA U EUROPSKOJ UNIJI  Europo, dobro došla u Pakrac

„Draga, ujedinjena Europo i tvoji narodi. Dobro došla u Pakrac koji ti po svojim zemljopisnim, kulturološkim, civilizacijskim, stvaralačkim navikama, običajima i težnjama oduvijek pripada. Naša povezanost od sutra je ne samo tješnja, nego i institucionalna. Od sutra je i naša budućnost zajednička“, poručila je neposredno prije ponoći na 1. srpnja 2013. godine pakračka dogradonačelnica Anamarija Blažević… Piše: Duško Kliček

INTERVJU:

KREŠIMIR VACEK, PAKRAČKI ARHEOLOG Naš Stari grad je biser u moru arheologije

Početak ljeta je posljednjih sedam godina rezerviran za arheološka iskapanja na mjestu nekadašnjeg starog pakračkog grada, na prostoru bivšeg parkirališta između zgrada pakračke gradske uprave i policijske postaje. Na dubini od nekoliko metara izranjaju postupno dijelovi pakračke utvrde, stare crkvice, bunara - koji na najbolji i najslikovitiji mogući način opisuju nama nepoznat život u Pakracu u srednjem vijeku. O tim iskapanjima i njihovom značaju za pakračku prošlost, ali i budućnost, te kako postati arheolog razgovarali smo s Krešimirom Vacekom, našim mladim sugrađaninom, zaposlenikom gradskog muzeja. Razgovarala: Silvia Feltrin

SUGRAĐANI:

IVICA TEPEŠ IZ PREKOPAKRE Zovu lopte ni danas ne mogu odoljeti

Da nije nogometa, za skromnog četrdeset-jednogodišnjeg Ivicu Tepeša iz Prekopakre iz jedne od posljednjih kuća smještenih s desne strane ulice prema Klisi, znali bi samo susjedi,  mještani i poneke kolege s radnih mjesta koje je sve prošao, ali, upravo zbog nogometa, mnogi znadu za ovog visokog, plavog, tihog, ali i borbenog igrača „Slavonije“ iz Prekopakre, „Lipika“ i posljednjih godina „Dobrovca, kojemu je nakon 30 godina druženja s loptom već nekoliko puta rekao zbogom, ali mu se uvijek iznova vraćao.

 

OLUJNO NEVRIJEME U PAKRACU Šteta se još zbraja

COOLTURNO LJETO 2023. Ljetni program oduševio pakračke mališane

IGOR ŠEVEGJARTO, NOVI PAKRAČKI OBRTNIK Preko tjedna zvuk motora, vikendom harmonike

ANKETA: KAKO ĆE PAKRAČANI PROVESTI LJETO? Red mora, red bazena

NK HAJDUK PAKRAC Dubravko Ljevaković Dudo novi trener seniora

SENDI I DENI ŠTRBAC Pakrački Kostelići u nastajanju

REZULTATI MATURE I UPISA NA FAKULTETE Zapaženi rezultati gimnazijalaca

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija), KTC.