Hofman akcija 3 1

Oko 37.200 eura biti će investirano u manje komunalne akcije tijekom 2024. godine koje su predložili sami građani, od čega najviše, 9.000 eura, za zamjenu starih lampi novim LED lampama na javnoj rasvjeti na Pilani, vidljivo je iz izvješća kojeg je na svojim stranicama objavio Grad Pakrac. Radi se o nastavku projekta „Zajedničko planiranje proračuna“ ili „Male komunalne akcije“ koji Grad provodi u suradnji s Udrugom gradova.

Građani su do 18. kolovoza mogli dostaviti svoje prijedloge koje je Upravni odjel za graditeljstvo i komunalne djelatnosti uzeo u razmatranje. Od ukupno 26 prijedloga, 12 njih je u potpunosti prihvaćeno, 11 ih je odbijeno, dok su tri djelomično prihvaćena iz razloga što je unutar podnesenog prijedloga bilo navedeno više od jednog projekta od kojih su neki odobreni, a drugi nisu.

Najčešće prihvaćeni prijedlozi sugrađana odnosili su se na postavljanje putokaza, klupa i kontejnera, kao i ograđivanje ili sadnju stabala na seoskim grobljima. Udovoljilo se i prijedlogu za postavljanjem nove rasvjete, golova i mreža na igralištu na Praulji, zatim kupnji seta od 20 stolova i klupa za potrebe DVD-a Donja Obrijež, kao i za kastraciju 50 mačaka.

pilana

Fotografija: Google

Odbijeni su prijedlozi koji po opsegu posla i potrebnim financijskim sredstvima nisu spadali u kategoriju male komunalne akcije, što se uglavnom odnosilo na asfaltiranja pojedinih ulica ili izgradnju nogostupa, zatim neprihvatljiva je ideja obnove kuglane u Ulici Leptirovo brdo kao i spajanje Basaričekove i Zvonimirove ulice na Praulji. Odbijeni su i prijedlozi koji zbog pitanja vlasništva ne dopuštaju takve akcije kao što su sanacija dječjeg igrališta na Kalvariji i zamjena stolarije i krovišta na zgradi nogometnog kluba u Badljevini.

Za navedeni projekt bilo je predviđeno 50.000 eura, a svi zainteresirani mogu na stranici Grada pogledati rezultate ove akcije koji su provedivi i nalaze se unutar financijskog plana, ali i one čije financiranje i provedbu nije moguće provesti, s obrazloženjem zašto ne zadovoljavaju kriterije.

Kako nam je rekao Marijan Malogorski, pročelnik Odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Pakraca, sredstva za realizaciju ovih projekata uvrstit će se u proračun Grada za iduću godinu, a radovi će se provoditi tijekom cijele 2024.