foka naslovna1

Profesor povijesti Branko Križan predstavio je sinoć svoju izložbu fotografija „Marijan Kulhavi – Foka, legenda pakračkog bojišta“ u prostoriji HVIDRA-e Pakrac, a pod pokroviteljstvom HVIDRA-e i Grada Pakraca.

Križan je u uvodnim riječima rekao kako je povod izložbe operacija Alfa koja se svake godine obilježava u Pakracu. Zahvalio je pripadnicima HVIDRA-e i svima ostalima koji su mu ustupili fotografije te rekao kako njih ne treba skrivati, jer prikazivanjem ih čuvamo od zaborava. Ovu je prigodu iskoristio kako bi najavio knjigu o 76. bataljunu, čija je izrada upravo u tijeku.

foka hodak

Riječ je zatim prepustio Stipi Hodaku, Fokinom suborcu i predsjedniku pakračke HVIDRA-e. „Svi mi koji smo ga poznavali, svatko ima svoju priču. On je legenda za mene i za sve suborce koji su ga poznavali. Poginuo je 29. prosinca 1991. godine u akciji koju je provodio sa suborcima iz Bjelovara. Imao je pištolj s jednim metkom kojim je počinio suicid…“ rekao je Hodak, nakon čega su ga emocije shrvale.

Učenici Maja, Šimun, Laura i Gabrijela potom su otpjevali i odsvirali „Ne dirajte mi ravnicu“ i „To je moja zemlja“.

foka tambure

„Ovo je neispričana priča. Kad netko spomene Marijana Kulhavija – Foku, prva je asocijacija Pakrac i Domovinski rat. Tko se zna probijati, tko zna napisati knjigu ili dati nekom drugom da je napiše, taj postaje heroj. A neki istinski heroji kao što je Foka nažalost ostaju poznati samo na lokalnoj razini. Ovo što je napravio profesor Križan tek je jedan kamenčić, a mislim da bismo morali i mogli puno više. Nije to jednostavno, to je dug proces, poput onoga da se Pakrac prepozna kao mjesto početka Domovinskog rata, za što nam je trebalo 18 godina. To zahtijeva puno rada, novca i poznanstava i tek kad to prihvate mediji, javnost i politika, onda to postaje priča koju možemo ispričati. I sam imam ideju u kojoj ću trebati pomoć i profesora i kolega, a radi se o izdavanju brošure Vodič kroz Domovinski rat Pakrac-Lipik koja bi obuhvaćala sva naša spomen obilježja s kratkim opisom, a u kojoj bi svakako svoje mjesto našla i priča o Foki. Hvala vam još jednom na ovome što radite i nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti ispričati tu priču“, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

foka kulhavi

Matija Kulhavi kao predstavnik obitelji zahvalio je svima koji su došli na izložbu posvećenu njegovom stricu. „Inače, baka nam je rekla kako je nadimak Foka dobio još u djetinjstvu, jer je dobro plivao. Izuzetno smo ponosni na njega, na njegovu hrabrost, na doprinos koji je zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima dao u obrani našeg zavičaja, ali i naše domovine. Da je poživio, vjerujem kako bi bio aktivan sudionik društvenog i javnog života. Zahvaljujem profesoru Križanu na ovoj izložbi, na njezinoj organizaciji, čestitam vam i hvala lijepa svima“, rekao je Kulhavi, nakon čega su program otvaranja izložbe zaključili učenici Jakov i Srećko, otpjevavši uz gitaru pjesmu Siniše Babića „34550 Pakrac, Hrvatska“.

foka dečki

foka izložba