NASLOVNICA page 0001

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi, 618. broj „Pakračkog lista“ u kojem pišemo:

Vrijeme darivanja

Iza nas je još jedna godina. Stiže Nova. Što je bilo, bilo je, reklo bi se! Nekima 2023. godina nije donijela ništa vrijedno pamćenja, dok će ju drugi pamtiti po nekom sretnom ili tužnom događaju, bilo na poslovnom ili privatnom planu. Nama u redakciji Pakračkog lista ova godina će ostati u sjećanju po novom početku, jer se nakon mnogo godina izmijenila kompletna garnitura novinara, a na nama novima i neiskusnima ostalo je da nastavimo onaj posao koje se uhodano radio 30ak godina. Hrabro, s puno energije i entuzijazma smo ušli u taj pothvat, svakim danom naučimo nešto novo, a vjerujem da ćemo iduće godine dignuti ljestvicu više, i na neki noviji, možda moderniji način, nastaviti vas izvještavati o svim događanjima iz našeg malog grada.

Vrijeme blagdana, vrijeme je i darivanja pa smo ovaj mjesec zabilježili darivanje vrtića, škole i udruge „Latica“ medom naših lokalnih pčelara, sv. Nikola darivao je mališane na raznim prigodnim programima, pakračka pedijatrija je primila donaciju PBZ-a u vrijednosti 50.000 eura čime su kupljeni prijenosni inkubator i reanimacijski stolić, Županija je darivala višečlanu obitelj Tepeš, djelatnice vrtića u Badljevini svojom kreativnošću su osvojile perilicu suđa na nagradnoj igri… Najveća zahvala ide brojnim Pakračanima i svim dobrim ljudima koji su u samo nekoliko dana što financijski, što radom i molitvom pomogli obitelji Szarvas čija je kuća stradala u požaru i tako im vratili krov nad glavom i vjeru u ljude.

Godinu na izmaku obilježio je ulazak Hrvatske u eurozonu i usvajanje eura kao nove valute, ali i službeno proglašenje kraja pandemije. Koje smo još lijepe i one manje lijepe trenutke zabilježili, pročitajte u našoj temi broja koja donosi pregled 2023. godine. Proveli smo i anketu među sugrađanima o tome što je njima obilježilo ovu godinu, razgovarali smo s pročelnikom u gradskoj upravi Marijanom Šircem o najvažnijim projektima i mjerama koje provodi njegov odjel, a donosimo i priču o pakračkom obrtniku Mati Jurišiću.

I evo za kraj godine, što vam poželjeti, nego da si kreirate život tako da vam bude lijepo svakoga dana i u svakom smislu i da ne žalite za ničim.

TEMA BROJA:

PRESJEK GODINE Oproštaj od kune i pandemije popraćen ljetnom olujom

Ulazak u novu godinu obilježilo je uvođenje nove valute – eura, na koji smo se čitave godine, neki uspješno, a neki manje uspješno, pokušavali naviknuti. Učili smo se množiti sve sa 7,5 kako bismo došli do protuvrijednosti u kunama, gledali one sitne cijene dolje desno i pokušavali se prisjetiti koliko je to koštalo prije. Cijene su, potpirene inflacijom i prilikom koja se trgovcima ukazala uvođenjem nove valute, neprestano rasle, ponekad se činilo i nekontrolirano, a potrošači su se našli između čekića (inflacija) i nakovnja (nova valuta). Čini se kako smo danas, godinu dana kasnije, ipak spremni reći posljednje zbogom kuni, uz koju smo kao Pakračani zbog stare kovnice novca i posebno vezani. Piše: Franjo Delač

INTERVJU:

MARIJAN ŠIRAC, PROČELNIK ODJELA ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI I GOSPODARSTVO Brojne udruge obogaćuju naš grad

Upravni odjel za društvene djelatnosti i gospodarstvo jedan je od zaposlenijih odjela u pakračkoj gradskoj upravi jer su pod njegovom nadležnošću poslovi koji se odnose na predškolski odgoj, školstvo, sport, kulturu, socijalnu skrb, udruge, ali i projekti kojima se omogućuje građanima Pakraca da kvalitetnije žive, školuju se i rade ovdje. O najznačajnijim projektima i mjerama koje Grad provodi po tom pitanju upitali smo dipl. oec. Marijana Širca, pročelnika ovog odjela. Razgovarala: Silvia Feltrin

SUGRAĐANI:

MATO JURIŠIĆ, INSTALATER Najveće mi je bogatstvo sjesti s obitelji svaki dan na ručak i večeru

Društvo smo u kojemu postoji sve manje strukovnih škola poput one za staklorezača, vodoinstalatera, plinoinstalatera, zavarivača, tesara, keramičara i slično. Takvi zanati sve više zamiru, a samim time sve je manje i takvih djelatnika na našem području te dobar i ažuran majstor zlata vrijedi. Predstavnik takvih zasigurno je naš sugovornik i sugrađanin Mato Jurišić, 51-godišnji vlasnik J-M instalacija, obrta koji vrši radove povezane s grijanjem, klimatizacijom te vodovodnim i plinskim instalacijama. Piše: Domagoj Ajman

ANKETA: PO ČEMU ĆETE PAMTITI 2023. GODINU? Treba ostati živ, zdrav i normalan u ovim ludim vremenima

CROBRAN U MMA Ivan Kiš i Leon Krajačić branili boje Pakraca

POŽAR NA KUĆI U PAKRACU Gorjelo krovište obiteljske kuće

ADVENT U KNJIŽNICI I MUZEJU Blagdanske čestitke, čokolada i priče

NAGRADNI NATJEČAJ Daruvarski Vacom obradovao djelatnice badljevačkog vrtića

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija, Lipik), KTC.