IMG 2890

Dovršeni su još jedni izbori za Europski parlament. U Pakracu su glasači mogli glasati na 22 izborna mjesta, a izborima je pristupilo tek nešto više od 20 posto birača. Najviše glasova pripalo je HDZ-u, 52 posto. Slijedi SDP-ova koalicija s nešto manje od 20 posto, zatim široka lijeva koalicija s SDSS-om ispred kojega je nominiran bio Milorad Pupovac s 8 posto te Domovinski pokret s nešto iznad 5 posto. Od preostale 21 liste nijedna nije ostvarila značajniji rezultat, odnosno svi su ostali na manje od 3 posto glasova.

Možemo reći kako se radi o izborima koji nisu uspjeli animirati birače, jer izlaznost od svega 20 posto povijesno je niska. Je li u pitanju zasićenost birača uslijed nedavno održanih izbora za nacionalni parlament ili već tradicionalno slaba zainteresiranost za EU izbore, teško je decidirano reći. Ipak, osim relativnog debakla Most-a koji je očigledno platio danak svojim internim previranjima, možemo reći kako su ostali rezultati u granicama očekivanoga, tako da niska izlaznost nije nužno poremetila odnose snaga među glavnim akterima na političkoj sceni.

Izlaznost u 11.30 te u 16.30 sati

Hrvatski, pa tako i pakrački birači, ne pokazuju naročito zanimanje za europske izbore; tako je do 11.30 u Pakracu od ukupno 7600 registriranih birača glasalo njih 533, što daje ukupnu izlaznost od 7,96 posto.

Ništa bolja situacija nije ni na nacionalnoj razini, budući da je do 11.30 glasanju pristupilo tek 7,69 posto svih registriranih birača u Republici Hrvatskoj.

Birališta su otvorena do 19 sati te pozivamo sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i svojim glasovima podrže željenu listu i/ili kandidate za najviše zakonodavno tijelo EU, Europski parlament.

Uređeno u 17 h:

Do 16.30 u Pakracu je glasalo nešto manje od 15 posto svih birača, na razini županije tek nešto više, što ove izbore čini izborima s jednom od najmanjom izlaznošću dosad.